Laura Emsley verbond voor LADUMA! de grotten van Sterkfontein aan de Afrikaanderwijk, migratie en voetbal. Zij deed dit middels een werk over de daar gevonden voet – Little Foot – die de evolutionaire link vormt tussen het op vier voeten en rechtop lopen. Vanaf het moment van rechtoplopen kwamen door de tijd immers migratie, diaspora en voetbal de geschiedenis van de mensheid 'binnengewandeld'.

Laura Emsley (Zuid Afrika, 1957) woont en werkt reeds meer dan twintig jaar in London. In haar werk spelen herinneringen aan haar jeugd in Zuid Afrika een rol, zowel de overweldigende natuur als de enorme armoede en discriminatie die aan de orde van de dag waren in dit land tijdens het Apartheidsregime, en momenteel nog steeds tot de huidige problematiek van het land behoren.

Emsley bracht in november 2009 een week door in de Afrikaanderwijk om onderzoek te verrichten voor haar project en om hier te filmen en foto’s te maken. Van februari tot april 2010 vervulde Emsley een residency in Zuid-Afrika om de Afrikaanse kant van het werk te realiseren, om dit daarna aan de Rotterdamse kant te koppelen in een nieuwe installatie met videoprojecties voor LADUMA!

Wanted: Laura Emsley

Klik hier voor een pdf met een interview dat Laura had tijdens haar residency in Zuid-Afrika met Wanted Magazine over haar research.

Research in Zuid-Afrika:

Meer info over Laura Emsley hier