Marion Möller – Architectuurornamenten uit de Afrikaanderwijk in Rotterdam

Wie kijkt er nog naar de prachtige ornamenten aan de gevels van historische gebouwen? Stadsvernieuwing, maar vooral ook de enorme hoeveelheid beeldruis, zoals uithangborden en lichtreclames, doen ons bijna vergeten dat dergelijke bijzondere accenten uit vroeger tijden er nog zijn. Deze ornamenten functioneerden aanvankelijk als ‘uithangborden’ die de veranderingen in bouwstijlen en levenswijzen in een bepaalde tijd onderstreepten, en zo de ontwikkeling van een stad lieten zien. Vandaag de dag zijn ze voorbijgesneld door toevoegingen aan deze oude gebouwen die de taal van onze tijd vertegenwoordigen, zoals neonreclames en videoschermen.

Het werk van kunstenares Marion Möller is geïnspireerd door deze karakteristieke stijlelementen, die onmiskenbaar deel uitmaken van ons cultureel erfgoed. Haar onderzoek reikt echter verder dan de schoonheid en aanwezigheid van de decoratie.

Möller fotografeert al sinds de jaren negentig over de hele wereld architectuurornamenten. Deze foto’s vormen het uitgangspunt voor werken die zij uit neutraal grijs geschilderd MDF zaagt. De werken bestaan telkens uit twee onderdelen: de representatie van het ornament in MDF en een snapshot van de werkelijke geveldecoratie in het alledaagse straatbeeld waarin Möller het aantrof. Op deze snapshot zien we naast het ornament ook de lichtreclames, auto’s en mensen die aanwezig waren op het moment dat zij de foto nam. Ook is er onder genoteerd in welke straat en stad het betreffende ornament te vinden is. Het architectuurornament en zijn alledaagse omgeving wordt zo door middel van Möller’s werk als het ware zelf tentoongesteld. De werken functioneren zodoende niet alleen als op zichzelf staande kunstwerken. Door in haar kunstwerk een momentopname van een herkenbaar straatbeeld te tonen nodigt Möller ons uit om na te denken over onze vluchtige manier van kijken naar onze dagelijkse omgeving, om deze op een andere manier te beleven.

Marion Möller heeft op uitnodiging van SENSATIONAL MIX de architectuurornamenten in de Afrikaanderwijk onder de loep genomen. Zij heeft naar aanleiding van deze ornamenten een serie van acht nieuwe werken gemaakt die te zien zijn in een brochure en de bijbehorende tentoonstelling.  Als belangrijk onderdeel van de werken kan deze brochure tevens gebruikt worden als reisgids, om aan de hand van de gevelornamenten en de aangegeven locaties waar zij zich bevinden de Afrikaanderwijk te ontdekken en wellicht met andere ogen te bekijken.

De tentoonstelling was van 7 april tot en met 7 mei 2011 in de Zuiderster, recht tegenover metrostation Rijnhaven Rotterdam. Geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 u. tot 17.00 u., de opening was op donderdag 7 april van 17.00 u. tot 19.00 u.

Bekijk hier de pdf-file van bovengenoemde reisgids.

Lees hier het dagboek van Roland Groenenboom over zijn belevenissen tijdens de tentoonstelling. 

Bijna gelijktijdig met de presentatie in het pand de Zuiderster toonde Marion Möller van 17 maart tot 7 mei 2011 haar werk in de toonaangevende Galerie Micheline Szwajcer in Antwerpen, België.

Meer info over Marion Möller hier