Van Singapore tot Birmingham, van St. Petersburg tot Chicago, geklaagd wordt er overal, maar in een aantal steden is er iets bijzonders gebeurd: klachten werden een klaagzang. Rotterdam kon daarbij niet uitblijven.

Klachtenkoor Rotterdam is het eerste Nederlandse Klachtenkoor dat deel uitmaakt van het internationale project Complaints Choir van de kunstenaars Tellervo Kalleinen en Oliver Kochta-Kalleinen, dat al sinds 2005 bewoners van steden over de hele wereld weet te mobiliseren om klachten op muziek te zetten.

In Rotterdam werden maar liefst twee Klachtenkoor divisies geformeerd, één voor Centrum/Noord en één voor Zuid.Via flyers en berichten in de media werden mensen uit alle lagen van de bevolking uitgenodigd om deel te nemen aan het Klachtenkoor. Inschrijven voor het koor kon door middel van het insturen van een klacht.
In samenwerking met een componist/dirigent werd in een viertal bijeenkomsten een lied gecomponeerd. De inhoud van het lied varieerde van schrijnende en serieuze tot onbenullige, komische en soms hilarische klachten.In Noord werd een lied gecomponeerd en ingestudeerd onder leiding van componiste en pianiste Ana Mihajlovic, op Zuid nam singer/songwriter Julia Reinhold deze taak op zich.

Op 3 maarten op 6 maart 2010 werden de liederen ten gehore gebracht op een aantal drukbezochte locaties, zoals het stadhuis, de bibliotheek, de grote hal van Winkelcentrum Zuidplein, maar ook als 'voorprogramma' van Simone Kleinsma in het Nieuwe Luxor. Op 16 april trad Klachtenkoor Rotterdam voor het laatst op en werd de 'concert tour video clip' op DVD gepresenteerd in het filmtheater van Lantaren/Venster. De video clip werd eveneens gepresenteerd als toevoeging bij de Complaints Choir installatie vanTellervo Kalleinen en Oliver Kochta-Kalleinen, die onderdeel was van de expositie'The People united will never be defeated' in tentoonstellingsruimte TENT.

Het project heeft behoorlijk wat aandacht in de media weten te genereren,variërendvan locale weekbladen tot nationale dagbladen als De Volkskrant en het NRC Handelsblad. Daarnaast werd er ook uitgebreid aandacht besteed aan het project door regionale TV en Radiozenders als TV Rijnmond, maar ook door Radio 2's Cappuccino. Man bijt Hond heeft serieuze interesse getoond, maar heeft helaas uiteindelijk afgehaakt wegens tijdgebrek.

Klachtenkoor Rotterdam werd geïnitieerd door SENSATIONAL MIX en werd geproduceerd in samenwerking met Kosmopolis Rotterdam en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam. Centrale Bibliotheek Rotterdam en Vestia Feijenoord stelden de repetitieruimtes ter beschikking.

# CONCERT TOUR VIDEOCLIP KLACHTENKOOR ROTTERDAM

>>klik hier voor de liedteksten

# FOTOVERSLAG 'making of Klachtenkoor Rotterdam'


>> meer: foto's van repetities en optredens
>> klik hier voor video's van repetities

# KLACHTENKOOR ROTTERDAM OP TV EN RADIO

TV Rijnmond: algemeen nieuwsitem

TV Rijnmond: repetitie Klachtenkoor Rotterdam Zuid

Cineac TV: repetitie Klachtenkoor Rotterdam Noord


Live interview op zaterdagochtend 27.2.2010 Radio 2, NCRV 'Cappuccino'

# SCHRIJVENDE PERS OVER KLACHTENKOOR ROTTERDAM

>> meer: de schrijvende pers