Dan Halter woont en werkt sinds een aantal jaren in Zuid-Afrika. Zijn ervaringen als blanke Zimbabwaan in Zuid-Afrika spelen een belangrijke rol in zijn werk. Zijn video Space Invader verbindt het overbekende motief van dit gelijknamige spel, dat in 1978 ontworpen werd door Tomohiro Nishikado, met de even bekende, in China geproduceerde geweven plastic tassen.
Deze tassen zijn wereldwijd synoniem geworden met vluchtelingen en immigranten en worden ook veelvuldig op de Afrikaandermarkt verkocht. In Nigeria wordt de tas de ‘Ghana Must Go’ tas genoemd, in het Caribische gebied heet hij de ‘Guyanese Samsonite’, en de ‘Bangladeshi bag’ in Engeland. In Zuid-Afrika werd de tas onlangs de ‘Zimbabwe bag’ gedoopt, en in Nederland kennen we dit soort tassen als de ‘Turken tas’ of recentelijk ook als de ‘Polen tas’.


De video Space Invader is gefilmd op een taxistandplaats in Johannesburg, een verzamelpunt voor veel ‘amakwerekwere’ (een neerbuigende en zelfs racistische manier om immigranten uit de rest van Afrika aan te duiden). In de video verplaatst het space invader motief – opgebouwd uit stapels tassen – zich over het terrein.
(Courtesy of Whatiftheworld/gallery Dan Halter)
Meer info over Dan Halter en zijn werk hier
Interview met Dan Halter hier