LADUMA! opent over een week!Geplaatst: 02-06-2010 21:16

Voetbalspel'LADUMA! ('Het dondert' in Zulu)' roept men in Zuid-Afrika als er een goal valt in een voetbalwedstrijd. LADUMA! is ook de titel van het nieuwe project dat SENSATIONAL MIX van 10 juni tot en met 11 juli 2010 zal presenteren op diverse locaties in de Afrikaanderwijk met zowel Zuid-Afrikaanse als Nederlandse kunstenaars.

Voetbal is verreweg de populairste sport voor de arme, zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Helaas is het nog maar de vraag in hoeverre het WK voetbal 2010 eigenlijk voor hen toegankelijk is. Bewoners zullen in ieder geval economisch gezien niet of nauwelijks van het evenement profiteren. De FIFA heeft onder andere een handelsverbod op de verkoop van souvenirs en voedsel opgelegd aan de lokale bevolking.Voetbal kan, naast het bieden van plezier en ontspanning, bijdragen aan een gevoel van samenhorigheid en verzoening. Dit is van groot belang in een land als Zuid-Afrika, maar ook op veel kleinere schaal in de Afrikaanderwijk in Rotterdam.

Deze in de 19e eeuw gebouwde wijk, die door de naamgeving van de straten verweven is met Zuid-Afrikaanse geschiedenis, herbergt zo’n 130 verschillende nationaliteiten. Vanaf het begin heeft voetbal een belangrijke rol gespeeld in de wijk: Feijnoord begon op het Afrikaanderplein.LADUMA! presenteert een aantal kunstwerken die in het teken staan van migratie, identiteit en voetbal binnen de context van de geschiedenis en hedendaagse realiteit van Zuid-Afrika én de Afrikaanderwijk.LADUMA! wordt gepresenteerd in de werkruimte van SENSATIONAL MIX en een aantal leegstaande winkelpanden op de Pretorialaan, om te eindigen in de botanische tuin van het Afrikaanderpark en in ʻt Gemaal.

Naast kunstwerken zullen knipsels getoond worden die inzicht geven in het dubieuze praktijken van de organisatoren van het WK 2010, die tot aan de Zuid-Afrikaanse vlag toe patenteerden ten behoeve van het creëren van een monopoliepositie voor wat betreft de rechten en inkomsten van het toernooi.Klik hier voor meer over LADUMA!

Terug naar nieuwsoverzicht