Eetbaar parfum! Wat Lekker!Geplaatst: 16-02-2011 11:30

Wat lekker!

Wist u dat als we zeggen dat iets lekker smaakt, we het eigenlijk vooral hebben over dat iets lekker ruikt? Maar ongeveer twintig procent van onze smaakervaring komt door het proeven met de tong, tachtig procent wordt door geur veroorzaakt.
Maki Ueda maakt in de workshop ‘Eetbaar parfum’ juist die invloed van het ruiken op proeven op een bijzondere manier tastbaar. Zij creëert samen met de deelnemers parfums die bijzonder ruiken én smaken.

Zij haalt haar inspiratie voor deze workshop uit ‘flavor pairing’ (vrij vertaald: smaken combineren), een idee dat er van uitgaat dat als de belangrijkste smaakprofielen hetzelfde zijn in verschillende ingrediënten, deze ingrediënten samen ook lekker moeten smaken.

De laatste jaren is van veel traditionele, maar ook van mindere voor de hand liggende ingrediënten tot op moleculair niveau uitgezocht welk smaakprofiel ze hebben. Via websites als http://www.foodpairing.be/ kan in een schema worden opgezocht welke combinaties op grond van deze overeenkomsten bestaan.

De deelnemers aan de workshop kiezen twee ingrediënten uit zo’n schema, een zogenaamde ‘food pairing tree’. Binnen een tijdelijke laboratorium opstelling doorlopen de deelnemers het volledige proces van het maken van extracten van deze zelf geselecteerde ingrediënten. Het eindproduct kan bijvoorbeeld olie zijn die naar basilicum en zwarte thee, of koriander en gember smaakt of een likeur geurend naar aardbei en wortel, of grapefruit en Parmezaanse kaas.

Aan het einde van de workshop, kan ieder deelnemer zijn of haar eigen, unieke, lekker smakende en geurende eetbare parfum meenemen. Een eetbaar parfum dat ons de complexiteit doet beseffen én de harmonie laat beleven van de interactie tussen het geur en smaak.
Een extra lekker nieuwtje is dat voor deze workshop door medewerking van Distilleerderij Rutte & Zn
, gebruik kan worden gemaakt van hun zuivere biologische vodka als basis voor het eetbare parfum.

Informatie voor de deelnemers:

Vóór de workshop:

1: Denk na over welke ingrediënten je wil gebruiken en zoek de beste combinatie. Voorbeelden van goede combinaties zijn bijvoorbeeld hier te vinden:http://www.foodpairing.be/ of op deze site, die gaat over moleculaire gastronomie en flavor pairing: http://khymos.org/pairings.php

Advies: als je een gedistilleerde drank wilt maken, kun je het beste fruit of vruchten nemen die natuurlijke fruitsuiker hebben, om de smaak te verbeteren.

2: Neem de ingrediënten mee naar de workshop. Jij zorgt voor twee ingrediënten en wij zorgen voor de andere benodigdheden voor de workshop. De ingrediënten die je meeneemt moeten te combineren zijn, bij voorkeur volgens het concept van flavor pairing.

Hoeveel moet je meebrengen? Verse groente, fruit, bloemen: ongeveer één kop. Gedroogde bladeren, gedroogd fruit, hout, kruiden: ongeveer een halve kop

Advies: hoe verser de ingrediënten zijn, hoe beter. Rauw is beter dan gekookt. De ingrediënten moeten van zichzelf zoveel geur hebben dat je ze daadwerkelijk kunt ruiken.

Tijdens de workshop:

1: introductie

2: verwerken van de ingrediënten – snijden, hakken, malen

3: extractie van de ingrediënten

4: compositie – het in balans brengen van de kracht van twee smaken en geuren

5: afronden – genieten

Combinaties maken:
Op http://www.foodpairing.be/FoodPairable.aspx staan ongeveer 360 voedingsproducten. Via een schema kun je gaan kijken met welke andere voedingsproducten je een bepaald product kan combineren. Je selecteert bijvoorbeeld aardbei (onder het pijltje aan de zijkant van de webpagina) Je krijgt ziet dan een bloemachtig schema waarbij aardbei in het midden staat en omgeven wordt met andere voedingsproducten waarmee het gecombineerd kan worden. Zo kan aardbei bijvoorbeeld gecombineerd worden met erwten. Hoe dichter bij de aardbei hoe passender de combinatie.

Voorbeelden van combinaties:

Aardbei en koriander
Aardbei en selderijblad
Aardbei en tomaat
Appel en lavendel
Appel en tomaat
Appel en basilicum
Citroen en geranium
Citroen en gember
Citroen en geroosterde pinda
Roos en kaneel
Roos en mango
Roos en gember
Lavendel en manderijnschil
Lavendel en wortel
Lavendel en donkere chocolade
Mango en viooltje
Mango en den
Mango en basilicum

Deze workshop wordt mede mogelijk gemaakt door:

   

Terug naar nieuwsoverzicht