Gevoelige snaarGeplaatst: 28-01-2011 11:15


Harm Goslink Kuiper leidde gistermiddag de workshop 'Klinkend afval', als onderdeel 'horen' van de zintuigenworkshops in Hillesluis. Samen met de deelnemers zette hij in recordtempo een goed klinkend snaarinstrument in elkaar. "Hoe is het mogelijk, het klinkt heel swampy", was het commentaar van één van de deelnemers en hij had volkomen gelijk. Het instrument, gemaakt van onder andere een oud houten archiefkistje uit een documentatiecentrum in Groningen dat één van de deelnemers had meegebracht, klonk alsof het zou zo kunnen worden gebruikt voor een authentieke mississippi bluesband. Toen Harm erop speelde tenminste...

Nu heeft Harm het grote voordeel dat hij naast beeldend kunstenaar een begenadigd muzikant is, dus al snel iets aardigs uit zo'n instrument weet te krijgen, maar met wat prutsen en uitproberen wisten ook niet-geschoolde muzikanten wat aardige klanken te produceren. En, belangrijker nog, zij hebben geleerd om met andere ogen naar dagelijks gebruiksgoed en afval te kijken en vooral...te luisteren.

'Klinkend afval'
Harm Goslink Kuiper bouwt instrumenten uit afval en dagelijks gebruiksgoed. Tijdens de workshop toonde hij zijn instrumenten. Hij gaf uitleg over de werking van geluid en hoe je deze kunt toepassen en gebruiken in het bouwen van instrumenten. Daarnaast vertelde hij hoe hij via het maken van schilderijen en objecten langzaam maar zeker tot het maken van de instrumenten is gekomen. Bovendien liet hij horen wat hij vervolgens met deze instrumenten doet: hij speelde een liedje van zijn laatste CD 'Stilleven'.

De deelnemers  was gevraagd (persoonlijke) objecten mee te nemen, zoals een (sigaren)kistje, een (koek)blik, schoenendoos, plastic fles, houten saladeschaal, schilderijtje, snijplank, metalen theepot, sieradendoosje of iets anders.

Met de hele groep werd ieders object bekeken en de mogelijkheden ervan ingeschat. Er werd één object (democratisch!) gekozen om gezamenlijk een instrument van te maken. .

Vervolgens werd er stevig doorgewerkt.

en niet alleen gekeken, maar ook samengewerkt.

Zo!

Meer over Harm Goslink Kuiper hier
Meer over de andere workshops hier

Terug naar nieuwsoverzicht